.

luni, 25 martie 2013

Coliva

Coliva este usor de preparat , dar trebuie respectate anumite reguli, ca sa va  reuseasca reteta.
Noi fierbem arpacas, nu numai in post. ,ci si cu alta ocazie, pentru ca este un desert sanatos si delicios!

Ne trebuie:
1 kg arpacas
500 gr nuca macinata
1 pachet de biscuiti de post 200 gr
sare,razatura de lamaie
350 gr zahar
z. vanilat,es rom
nuca cocos, cacao, bomboane pt. ornat
fulgi de ciocolata(ptr. ornat)       citeste toata reteta

La inceput, coliva a servit ca hrana, iar mai tarziu la pomenirea mortilor, dupa modele si traditii care existau deja in lumea pagana a timpului. Coliva facuta din grau fiert,  inchipuie insusi trupul mortului, deoarece hrana principala a trupului omenesc este graul (din care se face painea).

Ea este totodata o expresie materiala a credintei noastre in nemurire si inviere, fiind facuta din boabe de grau, pe care Domnul insusi le-a infatisat ca simboluri ale invierii trupurilor: dupa cum bobul de grau, ca sa incolteasca si sa aduca roada, trebuie sa fie ingropat mai intai in pamant si sa putrezeasca, tot asa si trupul omenesc mai intai se ingroapa si putrezeste, pentru ca sa invieze apoi intru nestricaciune (vezi Ioan 12, 24 si I Corinteni 15, 36). Dulciurile si ingredientele care intra in compozitia colivei reprezinta virtutile sfintilor sau ale raposatilor pomeniti, ori dulceata vietii celei vesnice pe care nadajduim ca a dobandit-o mortul. (crestin ortodox.ro)

De preferinta se fierbe arpacasul in oale, ceaune de tuci  , pentru a nu se prinde.
Prima data se alege arpacasul, apoi se clateste in 9 ape.
Se pune la fiert in apa rece cu un praf de sare. Cantitatea de apa , trebuie sa fie de trei ori si  1\2 mai mare decat cant. de arpacas.
Lasati sa fiarba la foc mic.(cam 2 ore).Daca pe parcurs considerati, ca mai trebuie apa, mai adaugati un pic, dar calda!
Nu grabiti fierberea si mestecati din cand in cand cu o lingura de lemn.
Cat fierbe  arpacasul, puteti da nuca si biscuitii, prin masina.

Dupa 2 ore incercati bobul de arpacas si daca se sfarma intre degete  si este inflorit inseamna ca puteti pune zaharul( mentionez ca daca aveti zeama prea multa , puteti sa scugeti zeama si apoi adaugati zaharul).
Mai lasati cam 10 min sa fiarba cu zaharul  mestecand sa nu se prinda , apoi opriti si lasati la racit pentru a se inchega bine.

Acoperiti vasul cu un stergar umed, si nu puneti la frigider , ci lasati sa se raceasca natural.Daca prinde pojghita, indepartati-o!
Acum puteti adauga romul, z. vanilat , nuca,  razatura de lamaie,biscuiti si daca vreti sa puneti si nuca de cocos.( un pont: cand nu o pregatiti in post, razuiti o ciocolata neagra!! Iese un deliciu!!!!)

Amestecati bine, si puneti pe un platou, nivelati,  stergeti marginile cu un servetel umed.

Presarati cu nuca sau nuca de cocos apoi cu un sablon special presarati cacaoa in forma de cruce sau cum aveti sablonul.. Barotati marginile cu bomboane mici sau cacao, sau lasati asa.

Puteti pune pe margini si fulgi de ciocolata de post.(eu am ales varianta cu fulgi de ciocolata)

Acum coliva este gata de dus la biserica.
Eu pun pe doua platouri, unul mic, si unul mai mare, iar restul in pahare de plastic cu capac, ornate separat, pentru a fi mai usor de impartit la biserica.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...